Innovationer för återvinning och upcycling

Här hittar du innovationer och lösningar för återvinning eller upcycling av marint plastavfall.

 Återvinningen innebär både möjligheter och svårigheter. Vissa material från tex fiskenät, rep, tinor, fiskebackar och större hårdplastföremål går att separera ut och återvinna till ny råvara. Däremot är det problematiskt med plast som består av skadliga kemikalier eller som är skadad av väder och vind. Fiskeredskap kan oftast inte förbrännas pga. deras storlek och uppsättning av blandade material. Metoder att avgöra plastens innehåll och användbarhet, såsom avläsnings- och sorteringsteknik, är nödvändiga och utvecklas ständigt. 

Återvinning till ny råvara kan ske på flera olika sätt:

  • mekanisk återvinning genom att plasten mals ner för att smältas och formas till nya produkter 
  • termisk återvinning då plasten hettas upp till 800 grader, kyls ner och därmed bildas nya byggstenar  
  • kemisk återvinning då plasten kemisk bryts ner till sina beståndsdelar

När nya produkter sedan tillverkas så smälts den återvunna marina plasten, bearbetas och omformas. Detta kan ske med olika metoder, den vanligaste är formsprutning men även 3D Printing är en tillverkningsmetod som visat sig vara effektivt för att skapa nya produkter av den marina plasten.  

För att möjliggöra produktion i större skala, med den marina plasten som råvara, så krävs etablerade tekniska innovationer och anläggningar. Just nu pågår det flera satsningar i form av testbädd, som hoppas kunna visa vägen.

I vissa fall används den insamlade plasten direkt genom upcycling eller kreativt återbruk som det heter på svenska. På så vis ökar både produktens livslängd och värde. Konst, möbler, byggmaterial, inredning, båtskrov, mobilskal, kläder och mode och mycket mer har innovatörer skapat av marint avfall.

Välkommen att ta del av dessa innovationer genom att botanisera i denna portal eller titta på Ekocentrums tredje och sista film, ”Plast i vårt hav – innovationer för återvinning och upcycling av marin plast”!

Vill du bidra med din innovation?

Fyll i detta formulär >>>

Glöm inte att mejla bilder om innovationen och innovatören/-erna till maria.elggren@ekocentrum.se!

(Visited 1 times, 1 visits today)