Divers against ghost nets

Divers Against Ghost Nets är en ideell, icke-politisk organisation vars uppdrag är att öka medvetenheten om man säkert kan hitta och återvinna spöknät och andra förlorade fiskeredskap runt om i världen. De har sin bas i Göteborgs Skärgård. 

För att finansiera och möjliggöra deras arbetet säljer de detta armband som en av dykarna, Annelie Pompe, har designat i samarbete med Bobo Drifters silversmeden Heléne.

Första steget i att få upp spöknät är att de identifieras och det kan göras på olika sätt. Ett sätt är att rapportera in förlorade och upphittade fiskeredskap i Havs och vattenmyndighetens Ghost Guard. Detta gör planeringen av dykningarna mycket enklare och fler kan tas upp. 

Dykarna använder sig av Scooters, en typ av undervattensmotor, som hjälper dem att ta sig fram snabbt och effektivt under vattenytan. På det sättet kan de även dyka under isen för att hämta upp spöknät.

När spöknäten är hittade och frilagda används en sorts ”liftbag” eller undervattensballong för att transportera spöknäten till ytan. Med hjälp av denna teknik och utrustning så kan de arbeta effektivt för att få upp mycket marint skräp, nät, tinor och rep på kortare tid. 

(Visited 1 times, 1 visits today)