Havsskruven

Havsskruven är en flytande plattform med fyra armar som roterar med hjälp av tekniken Arkimedes skruv. I varje arm finns det en skruv monterad som samlar in skräp och vatten vid ytan och transporterar upp det till mitten av plattformen. I mittendelen separeras skräpet och vattnet från varandra. Vattnet renas sedan från mikroplaster och andra föroreningar innan det återförs till havet. Uppfinningen är tänkt att vara 20 x 20 meter stor och placeras vid de stora skräpkontinenterna ute till havs. Men den kan också användas i mindre skala ut med kust och vid flodmynningar.  

Axel Clase är uppfinnaren bakom Havsskruven – en innovation på prototypstadiet för att samla in marint skräp till havs. Axel är 15 år och från Göteborg och vann en FinnUpptävling i september 2019 med denna innovation.

(Visited 1 times, 1 visits today)